Ekonomi

Kurutulmuş meyve için Brüksel’de üst düzey temas

İZMRİ (İGFA) –Türkiye’nin kuru incir ve kuru kayısı ihracatı Avrupa Sağlık ve Gıda Güvenliği Genel Müdürlüğü (DG-SANTE) ile değerlendirildi.

Kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incirin Türkiye’nin itibarlı ürünleri olduğunu belirten EİB Organik Ürünler ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Lideri Mehmet Ali Işık, “Her yıl bu ürünlerin yaklaşık yüzde 60’ı Avrupa Birliği’ne ihraç ediliyor. üye ülkeler. Üretim ve ihracatta dünya lideri olduğumuz kuru incir, ülkemize yıllık 250 milyon doları aşan net döviz girdisi sağlıyor. Kuru incir ihracatımızda Avrupa Birliği’nin payı yüzde 52’dir. Fransa ve Almanya öne çıkıyor. Türkiye’nin organik sektörde yaklaşık 35 yıllık bir tecrübesi var.” söz konusu.

Başkan Işık, “Gözlemci üyesi olduğumuz FRUCOM ile yakın iş birliği içinde çalışıyoruz ve şubemiz adına AB’de lobi faaliyeti yürütüyorlar” dedi ve ekledi: “Aldığımız riskleri yönetmek için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Kuru incir ve kuru kayısıda en büyük ihracat pazarlarımız olan Avrupa Birliği’ne ihracatımızda kükürt ve denetimler gibi sorunlarla karşılaşıyoruz. Çalışmalarımız sonucunda 5 Ekim 2023 tarihinde FRUCOM aracılığıyla AB Komisyonu’ndan randevu aldık ve AB Yönetim Kurulu yetkilileriyle kuru incir konusunda toplantı gerçekleştirdik. 6 Ekim’de AB Yönetim Kurulu, FRUCOM’un düzenlediği toplantılarda kuru incir ve kuru kayısıyı yeniden ele aldı. Yetkililerle toplantılar yaptık. AB’nin gıda güvenliği konusundaki kaygılarını paylaşıyor ve bu alanda birçok çalışma yürütüyor olsak da, tarım ürünlerinin sanayi ürünü olmadığını, iklim değişikliği gibi küresel bir sorunla karşı karşıya olduğumuzu ve yıldan yıla farklılıklar olabileceğini de belirtiyoruz. Hava şartlarına bağlı olarak her yıl bu alanda tüm paydaşlarımızla birlikte çalışıyoruz. Sorunların aşılmasına yönelik çözüm önerilerimizi aktardığımız Brüksel’deki toplantılarımız oldukça verimli geçti. Bu, bizim gibi bir meslek örgütünün hem sivil toplumu hem de Bakanlıklarımızdaki ve AB Komisyonundaki resmi yetkilileri bir araya getirmesinin çok değerli bir başarısıdır. “Ulusal ve uluslararası paydaşlarımızla bu iş birliğinin devam etmesi, hem çalışmalarımızı hem de çalışmalarımızı anlatmak, ticaretimizin sürekliliğini sağlamak açısından çok değerli.” dedi.

Önder Işık, çiftçiden rafa kadar tedarik zincirinde kurumlarla ortak çalışmalarla sürdürülebilirlik için çalışmaya devam ettiklerini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu